Prevedi - Translate

ПАРНА МАШИНА НАПРАВЉЕНА 1928. ТРИ ГОДИНЕ НАКОН РОЂЕЊА НАШЕГ ОЦА МИХАЈЛА

УЕРКА

UERKA: Уред за регистрацију и класификацију (У.Р.К. илиУерка) настао је, послије првих медиалистичких окупљања, према замисли Леонида Шејке. То је требало да буде основа једне духовне цитаделе, како је замишљао Шејка, опчињен спекулативним неимарством и духовим замковима шпањолских мистика… У почетку би Уерка прикупљала информације; она биљежи податке „чији се смисао и значај не могу одмах схватити…“ – видети више: на месту где ниче та фатморгана уметника Друге српске ренесансе
Уерка је осуђена на "тајну историју"... "Тајна историја" интригира многе духове, од Балзака до Л. Паулса, она је истинитија од "официјелне", али је - мистериозна. Јер се истина сакрива.Уерка наговештава супериоризацију медиалистичких слојева...

М. Главуртић .

Леонид Шејка: ПОСЛЕДЊИ ЗАПИС

Претражи овај блог

ОНИ ДРУГИ...Сазвежђе ЗАВЕТИНА

ИМА ЉУДИ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО И ВИДЕ ЗВЕЗДЕ. АЛИ ИМА И ОНИХ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО, И ВИДЕ САЗВЕЖЂА

Реченица која припада многим писцима

Реч је о мисли Жана Коктоа коју је Кортасар преузео, а пре мене још неки књижевници. Дакле, та реченица припада многим писцима, свакоме на свој начин, и истински ме одушевљаваКарлос Роберто Гомес Берас (Порторико)

Дневник Анонимуса Пепита

Дневник Анонимуса Пепита, нагнутог над понор историје

..
..

Избор из богате и недовољно познате грађе, писане и доступне, на тему: два брата рођена

Постојала су два брата, опасна, кроз време, дешњак и левак - два брата од исте матере, што су харала светом остављајући за собом стравичну али делимично описану пустош, но чини се да се појавио и један трећи брат, тамо из правца Сирије и Ирака, што руши најдревније споменике љуске културе и цивилизације, и одседца главе пред камерама, као да су труле бундеве...Да ли су она прва два брата од исте мајке сасвим мртва, или можда још нису,  или су се повампирили, па праве са наивним девама или вилама по свету и Азији, прототипове, оног трећег, који још није добио своје право презиме и име? 
Ево неких, насумце одабраних редака, на тему два брата рођена.

*
Фашизам и Комунизам, два близанца брата рођена из Marxa, у оба случаја диктатура, у оба тоталитаризам, разликују ли се - ако! - једино аурелизираним бојама: црно и црвено? Једино опцијом односа, идеологијског и политичког, спрам нације и интернационализма? И је ли то баш, праксом и резултатима, премда и десетљећима извикивана, тако корјенита разлика?  (извор: упомоћ    )

**
Отворено писмо СУБНОР-у,домаћој и свјетској јавности.
СУБНОР ко носиоц лажног антифашизма и робовске традиције наставља да се обраћа јавности и да нешто захтијева!
Посљедице тиоистичког понашања и дјеловања су страшне и оставиле су дубоки крвави траг у нашем бићу. Смета им рехабилитација србских великана кнеза Павла Карађорђевића и Слободана Јовановића. Ђенерала Драгољуба Михаиловића називају злочинцем и сарадником окупатора,чак и издајником!? Кога је издао ђенерал Дража, КПЈ!? Када им то треба комуњаре се позивају на краља Петра, а самог краља мрзе највише, јер је симбол србске државности. Буне се комунисти што их ЕУ режим у Београду не слуша довољно, иако знају да се ЕУ режими широм бивше Југославије заснивају на титоизму. Настављајући Богохулну и антисрбску политику, циљ им је одржати лажну слику код омладине и тако изнутра уништити и покушај обнове србства. То раде непрекидно и нападно од 1945.год. Позивају се на некакве наше савезнике на Западу и њихову реакцију у случају рехабилитације ђенерала Михаиловића,као да одавно није јасно да ми НИКАДА нисмо имали савезнике на Западу. Знају комунисти одлично да ОУН има утврђене критеријуме за тоталитарне идеолгије (комунизам, фашизам и нацизам) и нека то мало проуче.
Ради очување истине мора се реаговати. Титоисти,ко и Усташе, Балисти, ВМРО и друге крволочне групације имају став да је фашизам својствен искључиво Србима,као и да су га Срби измислили,а све што је србско то је фашистичко. КПЈ,ВМРО и Усташе су заједнички организовали и извршили атентат на краља Александра у Марсеју 9.10.1934 год. јер је краљ био симбол Југославије.КПЈ је већ од раније била забрањена ко терористичка организација у краљевини Југославији, прво уредбом ОБЗНАНА, а потом и Законом о заштити државе. Још од оснивања 1919.у Београду КПЈ је имала антидржавни и антисрбски став. Они су имали своје идоле међу највећим злочинцима попут Лењина,  Стаљина, Тита и Черчила! КПЈ је између два свјетска рата била дио Треће интернационале (Коминтерне) чије је сједиште било у главном граду Совјетског Савеза, првој земљи комунизма.
Како је комунизам дошао тамо? Бољшевици су искористили Први свјетски рат и уз помоћ Централних сила изазвали револуцију и грађански рат у Русији 1917-1922. год и уништили Русију..... Видети више: Само комунисти у Срба мрзе свој народ и државу / Игор Војиновић 

***
Саткленци и брабоњци / Даша Дрндић
Zagreb, 7. srpnja 1941.
U Crvenom križu spremili su doček Slovenaca koje iseljavaju Nijemci. Došao je prvi transport. U njemu je i staro i mlado, i muško i žensko. Dijelili smo čaj i cigarete. Ljudi iz vagona izlaze pod bajunetama Nijemaca.
U Vončinoj sam srela stolara Ćelavog. Vodili su ga agenti, okrvavljenog. Namignuo mi je.

U Zagrebu je ostala gospođa Koše, rođena Weiss, s dvoje malodobne djece, Irmom (5) i Konradom (2). Gospođa Koše, rođena Weiss, nije bila ni u kakvom rodu s Denešom Vajsom, u čijem su se stanu u Solovljevoj 10 održavali ilegalni sastanci KP Hrvatske, a čije dvije kćeri već više od dvadeset godina žive u SAD.(17) Jer, da je imala bilo kakve veze s Denešom Vajsom, gospođa Koše možda ne bi bila prisiljena učiniti ono što je učinila, jer možda bi joj Deneš Vajs pomogao.

Zagreb, 10. srpnja 1941.
Desetorica. Odmazda za ubijenog Tiljka(18). Plakati posvuda:
Dr. Božidar Adžija
Prof. Ognjen Prica
Dr. Ivo Kuhn
Ing. prof. Zvonimir Richtman
Alfred Bergman, apsolvent agronomije
Sigismund Kraus, bankovni činovnik
Otokar Keršovani, novinar
Ing. Ivan Korski
Crnogorac, radnik
(19)
Domar iz Crvenog križa nabavlja nam deke, plahte, ručnike. Hapšenja su svakodnevna.

Irmu i Konrada čuvala je baka, a Zlata Koše odlazila je svakog jutra u Državnu hipotekarsku banku, 1941. prekrštenu u Državni vjeresijski zavod, gdje je kao šalterska službenica radila na uplati i isplati novca.

Zagreb, 13. srpnja 1941.
Izmjena novca u kune. Na šalterima mnogo blagajni.
Zabrana isplate novca Židovima, Srbima i bivšim ministrima. Daju samo 500 kuna na tjedan.
Sestre Rosenberger pretipkavaju historiju SKPB. Imaju pisaći stroj marke “Underwood”. Nose žute trake.
Agenti u banci uhapsili Miciku Glasenhard.
Zubobolja. U ordinaciji doktora Hiršla zatekla sam zubaricu ustaškog povjerenstva.

Kad su počele provale poslije kojih je uhićena, a potom ubijena njezina kolegica Nada Hajligštajn(20), gospođa Koše se, onako sama i nezaštićena, jednog sunčanog srpanjskog jutra godine 1941. prošetala do Zvonimirove ulice broj 4 u kojoj se tada nalazila Ustaška nadzorna služba, takozvani UNS. Pošto je potpisala lojalnost Nezavisnoj državi Hrvatskoj, izrazila je želju da se zaposli kao obična mala tajnica u toj istoj nadzornoj službi ili, možda, u kakvom uredu pri policiji u Petrinjskoj ili Đorđićevoj ili, ako ni tu ne bude mjesta, možda u zatvoru u Ulici Račkoga 9, možda pri bolnici na Svetom Duhu, možda pri Ratnom sudu u Novoj vesi, bilo gdje, samo da napusti banku.
Konrad Koše nikada neće saznati je li se njegova majka na taj očajnički korak odlučila postupajući prema vlastitom nahođenju ili, pak, prema savjetima koje joj je tada još iz Pariza, preko pisama upućivao suprug Albert. Nikada neće saznati je li njegova majka, Zlata Koše, rođena Weiss, bila odani službenik ustaške policije (u kojoj su joj, ipak, našli mjesto u Odjelu pismohrane), pa je, denunciranjem svojih poznanika i prijatelja još iz školskih klupa, uspjela (zahvaljujući malim nagradama u čokoladi, narančama, te povremenim povišicama) tokom četiri teške ratne godine prehraniti njega, njegovu sestru i njihovu baku Ilzu. Pitat će se Konrad Koše nije li njegova majka, možda, radila za komuniste tako što im je tajnim kanalima, iz te naizgled beznačajne podrumske pismohrane, dostavljala povjerljive podatke. Nikada Konrad Koše neće saznati zbog čega su se njegovi roditelji zapravo razišli, je li kod Alberta u pitanju doista bio šah, je li kod Zlate bilo možda presudno njezino djevojačko prezime Weiss. Što je najgore, neću saznati ni ja. Nikada neću znati je li Zlata Koše umiješala prste pri hapšenju moje majke, Timee-Katice, tada studentice medicine; je li imala ikakve veze s ustaškom agenticom Marijom Osek, činovnicom ZET-a, zahvaljujući kojoj četrnaest omladinaca biva uhićeno, od kojih je dvanaest mučeno i ubijeno, jer ni Marije Osek već odavno nema – likvidirali su je komunisti nakon oslobođenja. Neću znati je li Zlata Koše u “svoju” kartoteku u policiji u Petrinjskoj kao ad acta odložila predmet sestara Baković.
  
ЛеЗ 0005505   

..

Како су краве прошле кроз социјализам, комунизам, фашизам...  
или јадне краве , ма ни нама није боље

Социјализам: Имаш 2 краве и једну даш суседу. 

Комунизам: Имаш 2 краве. Влада ти узме обе и да ти мало млека. 

Фашизам: Имаш 2 краве. Влада ти узме обе и стреља те. 

Традиционални капитализам: Имаш 2 краве. Продаш једну и купиш бика. Твоје стадо се множи и приходи расту. Продаш их све и планираш мировину с великом зарадом, али у међувремену пукнеш на берзи ради интервенције ICTUC (International Cow Trade Unlimited Corporation). 

Америчка корпорација: Имаш 2 краве. Продаш једну и тераш другу да производи млеко као 4 краве. Касније запослиш стручњака да ти испита зашто је крава угинула. 

Француска корпорација: Имаш 2 краве. Ступиш у штрајк зато што хоћес 3 краве.

Јапанска корпорација: Имаш 2 краве. Редизајнираш их да буду величине десетог дела обичне краве и да дају двадесет пута више млека. Онда направиш лукави цртаћ који назовеш КРАВОМОН и рекламираш их по целом свету. 

Немачка корпорација: Имаш 2 краве. Преправиш их тако да живе 100 година, једу једном месечно и саме себе музу. 

Британска корпорација: Имаш 2 краве. Обе су луде. 

Италијанска корпорација: Имаш 2 краве, али не знаш где су. Одеш на паузу за ручак. 

Руска корпорација: Имаш 2 краве. Пребројиш их и схватиш да имаш 5 крава. Поновно их пребројиш и опет схватиш да имаш 5 крава. Поновно пребројиш и схватиш да имаш 42 краве. Поновно их пребројиш и схватиш да имаш 2 краве. Престанеш бројити и отвориш нову флашу вотке. 

Кинеска корпорација: Имаш 2 краве. Имаш 300 људи који их музу. Тврдиш да је запосленост 100%, високи приноси млека и ухапсиш новинара који је објавио цифре. 

Индијска корпорација: Имаш 2 краве. Обожаваш их док не угину.


(извор:опустено.рс)
ЛеЗ 0005504   
     ...     

Нема коментара:

ПСЕУДОНИМ "Сазвежђе З"

ПСЕУДОНИМ "Сазвежђе З"
БЕЛАТУКАДРУЗ